A válság hatásai az eladó ingatlanok piacára

A gazdasági válság pár éve köszöntött be és számtalan területet megrengetett. Az ingatlanpiac is alaposan megzuhant Európában és világszerte egyaránt. Hazánkban különösen mélyre lökte a lakáspiacot a pénzügyi válság, és különösen a devizahitelezés kvázi összeomlása. Ettől függetlenül sokan kutatnak eladó ház, lakás és más népszerű ingatlan típusok után a világhálón nap mint nap.

A helyzet legtöbbünk számára ismert: egyes devizák erősödése, elsősorban a svájci frank szárnyalása alaposan romba döntötte a devizahitelesek életét. Az emelkedő árfolyamok, a gyengülő forint és a késő állami szerepvállalás együttesen az egekbe emelték sokak törlesztőrészleteit, rengeteg háztartást sodorva a fizetésképtelenség szélére.

Az elmúlt időszak ennek az áldatlan állapotnak a megszüntetéséről szólt, sorra jöttek az elképzelések, hogyan lehetne a hiteladósokat és velük az ingatlanszektort talpra állítani. A végtörlesztés, illetve az árfolyamgát rendszere sok kritikát kaptak ingatlanos, civil és politikai közegből egyaránt, de a statisztikák szerint valóban volt némi előnyük. 2012 elején átmenetileg meg is élénkült az eladó lakások, családi házak forgalma.

A tartós fellendülés mindazonáltal várat magára. Az ingatlankereső oldalakon nagyjából változatlan a forgalom, sokan keresnek és még többen kínálnak kiadó, eladó lakásokat, nyaralókat, házakat, telkeket a világhálón. A legtöbben igyekeznek minél több ingatlanos oldalra eljuttatni hirdetésüket, kihasználva az online megjelenés által nyújtott előnyöket. A vonatkozó statisztikák szerint nőtt az átlagos eladási idő, de a türelem és az ingatlan hirdetés minél több helyre való eljuttatása csökkentheti a várakozást.