Chippes vagy nem chippes utángyártott patron…

Sok kérdést kapunk nap mint nap, hogy mi a különbség a chippes és chip nélküli patronok között, hogyan működnek, lehet-e az eredeti kellékanyagokkal együtt használni?

 

Általánosságban elmondható hogy a chip az az alkatrész ami kommunikál a nyomtatóval, információkat küld a kellék állapotáról a nyomtatónak. Amikor a nyomtatónk azt írja ki, hogy kb még 30% tinta van a patron tartályában, akkor ezt az infót a chip szolgáltatja neki. A nyomtató nem tudhatja hány ml van a tartályban, hanem azt tudja hogy hány oldal lett kinyomtatva / a chip többek között ezt is számolja / s ebből arányosan számolja ki a fogyást. Ez azonban nagyon csalóka lehet, hiszen tegyük fel hogy egy patron 500 oldalt tud kinyomtatni. József pl csak piszkozat minőségben nyomtat szöveget, míg Anna fotókat nyomtat a családjáról. Mindketten kinyomtatnak 250 oldalt. A chip szerint még akkor 50%-os a tintapatron kihasználtsága, azonban ez nem valós, hiszen Annának jóval több festékre volt szüksége a képek kinyomtatásához. Elképzelhető hogy a következő 10 oldalt már nem tudja Anna kinyomtatni, noha a nyomtató szerint még bőven 50%-on van.

 

Amennyiben szeretne tisztában lenni a fogalmakkal, tisztán látni, javaslom látogasson el az oldalunkra s olvassa el a konyhanyelven írt tájékoztatónkat.