Devizahitel vagy lakás-előtakarékosság?

Az utóbbi időben a lakosság körében is visszaesett a hitelfelvételi kedv, és bankok hitelezési gyakorlata is változott. A kevesebb folyósított hitelnek is szerepe van abban, hogy az ingatlanpiac még mindig nem tért magához a gazdasági válság és a devizahitelek elszabadulása által okozott sokkból.

A lakás előtakarékosság épp azon a ponton számít erősnek, ahol a devizahitelek elvéreznek. A háztartások tízezreit fenyegető és anyagi értelemben megrengető árfolyam ingadozások miatt ez a hiteltípus ma különösen kockázatosnak számít. Az emberek bizalmatlanná is váltak a devizahitelekkel szemben, így kevesen merik csak felvállalni ezt a kockázatos finanszírozási formát, hiszen nem garantálható, hogy ugyanannyi marad a törlesztőrészlet, mint felvételkor.

Ezzel szemben a lakás-előtakarékosság az első pillanattól az utolsóig kiszámítható, tervezhető. Mind a törvények által szigorúan szabályozott és kontrollált előtakarékossági számlán összegyűlő összeg, mind a havi törlesztőrészletünk fix; hozamgarantált megtakarítási formáról lévén szó nagyságrendekkel biztonságosabb a hagyományos devizahiteleknél.