Fogpótlás halogatásának következményei

Nagyon sok ember halogatja a fogászati kezeléseket, főként, ha fogpótlás válik esedékessé, mert tévesen úgy gondolják, hogy ennek csak esztétikai következményei vannak. Bár nagyon sok helyen lehet ma már olvasni a fogpótlás halogatásáról, valamint annak egészségügyi következményeiről, ennek ellenére a rászorulók fele sem jut el a konzultációig, valamint a kezelésig.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy fogpótlás nélkül megváltozik az emésztés, csökken az immunrendszer hatékonysága, ami azután minden belső szerv működésére hatással lesz. Olyan egészségügyi rendellenességek jöhetnek létre, melyre nem is gondolunk akkor, amikor éppen megmagyarázzuk magunknak, hogy a fogpótlás túl drága, ezért inkább majd jövőre, vagy talán azután kerítünk rá sort.

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy mennyi írás foglalkozik a krónikus fáradtsággal. Főként tavasszal nagy sláger ez a téma, amikor a tavaszi fáradtságra való hivatkozás a megnevezés, mint fő ok. Nagyon ritka az az eset, amikor említésre kerül a fogászat, a fogpótlás szükségessége, holott az esetek döntő többségében mindössze erről van szó. Fogpótlás hiányában az emésztés módosul, az immunrendszer legyengül, ami nagyon gyorsan krónikus fáradtsághoz vezet. Az emberek többsége, aki krónikus fáradtsággal küzd évek óta, valójában nincs tisztában az alapvető problémával. Sokszor még orvosi kivizsgálás során sem derül fény a valódi okra. A legrosszabb megoldás ilyenkor a rendszeres gyógyszerszedés elkezdése. Mindenkinek javasolt szokatlan fáradtság alkalmával egy fogászati kontroll. Valószínűleg ennél tovább nem is kell majd menni, mert itt kiderülnek a problémák. Akkor sincs ez másként, ha a meglévő fogak egészségesek, de fennáll egy vagy több foghiány. Önmagában a fogpótlás halogatása is magával vonhatja a fent említett következményeket.