Gu10 foglalatú izzók gazdaságos működéssel

Az egyik legelterjedtebb foglalatú lámpatest a gu10 foglalattal ellátott mennyezeti karos vagy süllyesztett lámpa. Az izzószálas fényforrásokkal viszont nem gazdaságos az üzemeltetésük. A kompakt fénycsöves megoldás nagyon rövid élettartamú, és a fényerő sem igazán megfelelő a helyettesítésre. Nagy gond ezekkel, hogy a felkapcsolás pillanatában kis idő elteltével érik el a teljes fényerőt, és előfordulhat, hogy mire elérik, már le is kapcsoljuk őket, ami az élettartamukat jelentősen csökkenti. Szerencsére létezik egy megoldás, ami igen jó választás, gyakorlatilag spot lámpa használata csak ezzel a fényforrással éri meg, még akkor is, ha drágább az ára. Ez viszont hamar megtérül számunkra, mert a tizedannyi áram fogyasztása miatt sokkal csökkenthető a villanyszámla. Ez a megoldás pedig a led izzó.

A gyártók és tervezők sokféle megoldás nyújtanak a spot lámpák led fényforrással történő használatához. Ezek a spot izzók többféle teljesítménnyel készülnek, és a megvilágítás minősége is sokkal szélesebb választási lehetőséget biztosít. A led spot gyakorlatilag nem csak gazdaságosabb, hanem sokkal jobban igényeinkre szabható, tehát sokkal jobb világítás építhető ki segítségükkel. Ez köszönhető annak, hogy az smd led spotok sokkal szélesebb fényszórása egyenletesebb megvilágításának köszönhetően komfortosabb érzésünk lesz. Összehasonlítva a halogének fényével, a led spot izzó kétszer akkora szórási szöggel rendelkezik, viszont a fényerő eléri az izzószálas változatokét. Ennek köszönhetően nem pontszerűen világítják meg a helyiséget, hanem egyenletesen, nagyobb felületet bevilágítva. A halogéneket ugyanis fő világításként nem csak a nagy fogyasztás miatt nem érdemes használni, hanem azért sem, mert ezek fényszórása 45 és 60 fok közötti, míg a led spotok elérik a 140 fokos világítási szöget is. Ezért is választanak ma már sokan beépíthető lámpa fényforrásának gu10 spot led változatait. Hiszen ezek nem csak fényszórási szög és fényerő, hanem a fény színe szerint is változtathatóak, meleg fehér színtől a hideg fehérig.

A ledes spot izzók legtöbb helyen Gu10 foglalatú 230 voltos változatait használják, viszont létezik belőlük 12 voltos mr16 foglalttal gyártott spot lámpa is. Sokan azt gondolják, hogy 12 voltos izzók nem adnak akkora fényerőt. Ez nem így van, a led spotok foglalattól függetlenül képesek ugyanazt a fényerőt produkálni, tehát aki kis feszültségű led lámpa beszerzésén gondolkodik, nem kell félnie attól, hogy nem fog kapni elegendően erős fényű változatot.